Menu
A+ A A-

Istočnom Sarajevu potreban ratni muzej i centralno spomen-obilježje Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

goran sehovac akademija sarsPredsjednik Predsjedništva Boračke organizacije ''Ilidžanski borac'' iz Istočne Ilidže Goran Šehovac rekao je večeras, na Duhovnoj akademiji kojom je zatvoreno ovogodišnje obilježavanje Dana odbrane Ilidže, da gradu Istočno Sarajevo potreban ratni muzej u kojem će biti predstavljena istorija srpskog naroda sa ovih područja.

''Boračka organizacija ''Ilidžanski borac'' pokušava da obilježava sve značajne datume od 22. aprila do 14. maja svake godine, sva stratišta gdje su muslimanske snage ubili vojnike Vojske Republike Srpske. Imamo u planu da otvorimo ratni muzej u gradu Istočno Sarajevo, jer taj grad mora da dokaže svoju istinu'', rekao je Šehovac.

On je istakao ako Sarajevo može stranim turistima prikazivati neku svoju istoriju, onda moramo i mi, u Istočnom Sarajevu, napraviti muzej u kojem ćemo turistima pokazati svoju istoriju.

Šehovac je i večeras postavio pitanje zašto još uvijek niko nije odgovarao za 33.200 ubijenih Srba iz Sarajeva te istakao da Tužilaštvo BiH se bavi samo Srbima, malim procentom Hrvata i skoro nijednim muslimanom.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić podsjetio je okupljene večeras da su muslimanske snage bile dosta jače nego srpske, da je Prvi korpus tzv. Armije BiH brojao preko 60.000 vojnika, prema kako kaže, njihovim podacima.

Savčić kaže da je Sarajevsko-romanijski korpus, uz maksimalna naprezanja, u mobilizaciji imao do 23.000 vojnika.

On je pohvalio rad Boračke organizacije ''Ilidžanski borac'' i istakao da, po pitanju njegovanja tradicija iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata, ova opštinska boračka organizacija prednjači.

''Poseban kvalitet je u tome što je svake godine sve više mladih uključeno u obilježavanje ovakvih datuma. Upravo ti mladi moraju znati šta se stvarno desilo i kako se dešavalo. Nije slučajno Srpska Ilidža 22. aprila bila prva meta muslimanskih napada'', ističe Savčić i dodaje da, ko zna kakva bi bila dalja sudbina srpskog naroda na području Sarajevsko-romanijske regije, da su muslimani tada uspjeli u svojim namjerama.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da on, iako je bio isuviše mlad u periodu odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH, upoznao istoriju srpskog naroda i dešavanja na području Sarajeva i Ilidže, te istakao da se mlađim generacijama treba prenositi istina o onim dešavanjima koja su zbila na ovim područjima.

''Ne smijemo dozvoliti da naša djeca sutra uče istoriju nekih autora koji će biti subjektivni. Ima među Srbima dovoljno pametnih glava koje mogu napisati i trajno ostaviti sve ono što se dešavalo, ne samo na sarajevskom ratištu nego udragan kulina akademija sars čitavoj Republici Srpskoj. Moramo dokazati da Srbi nisu agresori i da smo odbranili Republiku Srpsku i Srpsko Sarajevo'', rekao je Božović.

On je dodao da pobjednici pišu istoriju, i treba da je i mi napišemo i ostavimo za vijek vijekova budućim generacijama, da oni ne budu prevareni kao što je srpski narod prevaren.

''Kada je u pitanju Ilidžanska brigada, ono što sam prema vašim pričama dosad čuo, sigurno se može napraviti hiljadu ratnih filmova. To je nešto što budućim generacijama možemo obezbjediti'', dodao je Božović.

Božović je pohvalio aktivnosti ''Ilidžanskog borca'' i istakao da će u opština Istočna Ilidža u narednom peridu raditi na izgradnji centralnog spomen-obilježja na Veljinama uz pomoć lokalne zajednice i vlasti Republike Srpske.

U to vrijeme član Komande Ilidžanske brigade Dragan Kulina istakao je večeras da su sve jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa u to vrijeme bili poštovane, te dodao da niko sa području Sarajevsko-romanijske regije nije učestvovao u ratnim zločinima i da ni za jedan ratni zločin nije optužen.

''Valjalo je o svemu razmišljati, taj narod koliko god je bio napaćen, bio je i svjestan da ne čini takve stvari. Mi sa ponosom možemo reći da smo bili dio takvog vremena'', rekao je Kulina.

On je podsjetio da je Ilidža bila u vrijeme ratnih dešavanja mjesto sportskih okupljanja, gdje su dolazili, u to vrijeme, veliki Fudbalski klub ''Obilić'' i Košarkaški klub ''Metaloplastika'' i drugi, te da na tim utakmicama i dešavanjima nije niko stradao niti bio povrijeđen.

 

Na akademiji je nastupio hor SPD ''Sloga'' iz Sarajeva, harmonikaš Ognjen Gazdić, a nakon akademije prisutni su mogli da pogledaju izložbu vojne opreme i fotografija sa srpskih ratišta na području Ilidže, u okviru malog ratnog muzeja, autora Đorđa Karduma. 

Izložba će biti otvorena za sve posjetioce do 28. maja u galerijskom prostoru Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo. 

 

Poslednji put izmenjenoponedeljak, 15 maj 2017 12:19
nazad na vrh

Radio Sa-RS