Menu
A+ A A-

Položen kamen temeljac za gradnju bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu Istaknut

  • Objavio:   Miljan Rasevic

dodik polaze kamen temeljacPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, zajedno sa premijerkom Željkom Cvijanović, ministrom zdravlja i socijalne zaštite Draganom Bogdanićem, načelnicima opština Istočna Ilidža Marinkom Božovićem i Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem i direktorom JZU Bolnice Istočno Sarajevo Goranom Todorovićem, položio kamen temeljac za gradnju nove bolnice koja će nositi ime "Srbija".

Dodik je rekao da će ova zdravstvena ustanova biti završena do 1. oktobra 2018. godine i da se radi o jednoj od najboljih bolnica u regionu.

"Ovo je velika investicija koju ostvaruje Republika Srpska u gradu Istočno Sarajevo, drago mi je što smo uspjeli. Srećan sam što sam dio ljudi koji su počeli graditi i izgraditi ovu bolnicu. Znamo mi potrebu ovog stanovništva ovdje, Republika Srpske smatra Istočno Sarajevo svojom strateškom destinacijom i tako se prema njoj odnosimo", rekao je Dodik novinarima.

On je pojasnio da je tokom njegovog mandata, ali i ranije, Republika Srpska kroz razne projekte uložila preko 250 miliona KM u Istočnom Sarajevu.dodik potpisuje kamen temeljac

"Ovaj projekat koštaće 55 miliona KM i to su sredstva Vlade Republike Srpske, ne opterećuju zdravstveni sektor niti bilo koju lokalnu zajednicu, osim komunalija", dodao je predsjednik Dodik.

Dodik je istakao da ostaju posvećeni Istočnom Sarajevu i projektima ovdje, te da mu je drago što je njegov prijedlog da se bolnica zove "Srbija" prihvaćen od strane prisutnih građana.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović novinarima je rekla da se radi o strateškom projektu koji treba da posluži svim stanovnicima Sarajevsko-romanijske regije, a da je na jedan način dug Republike Srpske prema građanima ove regije.

"Objekat sam po sebi mnogo znači, ali mi imamo očekivanja i kad je u pitanju medicinski kadar i upravljanje, cjelokupna ta struktura da funkcioniše na odgovarajući način", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Dodala je da je u toku njenog mandata realizovan niz strateških projekata u oblasti zdravstva, počevši od bolnice u Nevesinju do danas u Istočnom Sarajevu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je novinarima da očekuje da će gradnja nove bolnice biti završena u narednih 18 mjeseci, koliko je rok gradnje.

"Nadam se da ćemo izgraditi bolnicu onako kako smo definisali ovim projektom i da na kraju građani ove regije imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a zdravstveni radnici sigurnost i bolje uslove rada", rekao je Bogdanić.

bozovic bolnica kasindo govorOn je dodao da i jednim i drugim želi da zahvali što su u dosadašnjem periodu imali razumijevanje da rade i da se liječe u ovakvim uslovima kakvi jesu, a da je sada prilika da im se oduže.

Ministar Bogdanić je danas u zgradi Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnoj Ilidži potpisao ugovor o gradnji nove bolnice sa Radetom Markovićem, direktorom kompanije "Marković Invest R.M." koja je izvođač radova.

"Radi se u ugovoru "ključ u ruke" što podrazumijeva da će sve biti urađeno onako kako je obuhvaćeno tenderom i projektom. Ovo je jedinistven projekat u dosadašnjem radu u sistemu zdravstva, a to znači da će nova bolnica imati svoju trafostanicu, kotlovnicu i smještene infrastrukturne objekte, parkinge i opremljena sa savremenom opremom, kao i sanitetska vozila", rekao je Bogdanić.

On je najavio da će poliklinički dio, koji je već izgrađen ranije, biti opremljen u naredna tri mjeseca.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da nikad nije niti će ikad biti podjela građana Istočnog Sarajeva i da je ovo istorijski trenutak za Istočnu Ilidžu, grad Istočno Sarajevo i Sarajevsko-romanijsku regiju.

"Naši vapaji su konačno došli do onih koji ovaj problem mogu da riješe i zahvalan sam im na tome. Ponosan sam na sve građane Istočnog Sarajeva koji su u prošlosti dali svoj, ma koliko mali, doprinos, a ako Bog da otvaranje bolnice u Istočnom Sarajevu", rekao je Božović.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić kaže da je ovo investicija nad investicijama, da sve što je ulagano do sad u Istočnom Sarajevu je veliko, ali da je bolnica uslov svih uslova.

"Zadovoljstvo je što smo akteri svih političkih partija danas se okupili i dali podršku ovom projektu, te konačno stavili tačku na sve političke rasprave, različita mišljenja i što smo bili svjedoci polaganja kamen temeljca za gradnju bolnice", dodaje Ćosić.

Nova bolnica "Srbija" prostiraće se na površini od 14.000 kvadratnih metara, a u projekat je uračunata kupovina novog voznog parka, kuhinje, kotlovnice, krevete i nove saobraćajnice koje će se izgraditi ka prilazu bolnici.

 

 

Poslednji put izmenjenopetak, 07 jul 2017 19:12
nazad na vrh

Radio Sa-RS