Menu
A+ A A-

Studentski parlament: Politika ne stoji iza smjene Grujića

  • Objavio:   Redakcija

univerzitet logo pale sarsPovodom neopozive ostavke koju je juče podnio rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof.dr Radoslav Grujić, oglasio se i Studentski parlament ovog univerziteta saopštenjem u kojem se navodi da ostavka rektora Grujića nema političku pozadinu.

Predstavnici Studentskog parlamenta UIS odbacili su svaki pokušaj politizacije ovog zahtjeva tvrdeći da iza njega ne stoje nijedna politička partija ili pojedinac iz bilo koje partije.

U saopštenju za javnost kažu do danas se nisu oglašavali kako bi sačuvali dignitet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i zaštitili ga od medijskog predstavljanja, koje nanosi štetu ugledu ove institucije.

Dodaju da iza zahtjeva za Grujićevu ostavku na funkciju rektora ne stoji grupa izmanipulisanih dekana Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kako se to pokušava predstaviti u javnosti, nego većina dekana Univerziteta - 10 od ukupno 17, dva prorektora, student prorektor i Studentski parlament.

„Inicijativu za razrješenje dužnosti dosadašnjeg rektora, prije njegove ostavke, već je bilo potpisalo i više od polovine članova Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, što govori o razmjerama nezadovoljastva na Univerzitetu načinom njegovog rukovođenja i odnosom prema većini dekana i fakulteta“, ističe se u saopštenju.

Oni tvrde da iza ovog zahtjeva stoje isključivo interesi Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji su „već odavno ugroženi nestručnim i nesavjesnim rukovođenjem Univerzitetom dosadašnjeg rektora i pojedinaca iz njegovog najbližeg “.

U saopštenju se navodi da su neki od nagomilanih problema na Univerzitetu - opstrukcija rada pojedinih fakulteta i razvoja blokiranjem prijema mladog kadra, nesavjesna i samovoljna politika zapošljavanja administracije u rektorat Univerziteta, kao i gašenje studijskih programa.

„O ovim i mnogim drugim problemima, o kojima dosadašnji rektor nije bio spreman ni da razgovara, mi smo spremni razgovarati sa novim rukovodstvom Univerziteta, kada ono bude izabrano, i dati svoj puni doprinos njihovom rješavanju, samo i isključivo na dobrobit Univerziteta u Istočnom Sarajevu i čitave Republike Srpske“, navodi se u saopštenju.

Zahtjev za Grujićevu smjenu podnijeli su dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić, Akademije likovnih umjetnosti Marko Musović, Poljoprivrednog fakulteta Vesna Milić, Ekonomskog fakulteta Pale Ljubiša Vladušić, Pedagoškog fakulteta Dalibor Stević, Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Borislav Cicović, Muzičke akademije Dražen Kosorić, Bogoslovskog fakulteta Darko Đogo, Filozofskog fakulteta Draga Mastilović.

Zahtjev su potpisali i dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom Srđan Lalić, kao i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Milišić.

Neslaganje sa zahtjevom za Grujićevu smjenu izrazili su dekani sedam fakulteta i tri prorektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Grujić je juče podnio neopozivu ostavku. On je rekao da ne vjeruje da je njegova ostavka rezultat političkih pritisaka, već da je plod ambicije pojedinaca „koji nemaju granica u svojim metodama pritisaka i prijetnji“, a kao primjer naveo je da je prošle godine u septembru automobil parkirao u jednom hotelu, a spavao u drugom.

 

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS