Menu
A+ A A-

Služen parastos ubijenim Srbima sa Kosova

  • Objavio:   Miljan Rasevic

parastos srbima sa kosova beogradU beogradskoj Crkvi Svetog Marka služen je parastos žrtvama albanskog pogroma nad Srbima koji se dogodio na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine. Parastos, koji su služili sveštenici Crkve Svetog Marka, organizovalo je Udruženje Srba sa Kosova i Metohije.

Potpredsjednik Udruženja Dragoslav Lazić rekao je da se parastosom odaje pošta stradalim i protjeranim Srbima sa Kosmeta, te podsjeća na činjenicu da strani moćnici i vlasti u Prištini i dalje nastoje da dešavanja iz 2004. godine gurnu u zaborav.

"Na ovaj način želimo da podsetimo demokratski svijet da se 17. marta 2004. godine u srcu Evrope desilo etnički motivisano nasilje koje je imalo za cilj da sa Kosova i Metohije protjera sve Srbe i da na toj teritoriji zatre svaki trag njihovog postojanja", naveo je Lazić.

On je podsjetio na činjenicu da do sada nije sporvedeno pravedno suđenje za sve one koji su organizovali martovski pogrom i koji su sproveli ubijanje, protjerivanje i etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije, kao i uništavanje njihove imovine i kulturnih i duhovnih objekata.

"Svi mi imamo pravo da danas planiramo bolju budućnost, ali nikako nemamo prava da zaboravimo sve ono što se desilo. Na to treba stalno podsjećati i raditi na otkrivanju organizatora i učesnika pomenutih događaja sa ciljem građenja neke nove budućnosti", rekao je Lazić.

Iz Udruženja je ranije saopšteno da je martovski pogrom imao i vjerksi aspekt, na kojem se sve očiglednije temelji ekstremizam kosmetskih Albanaca, što potvrđuje činjenica da veliki broj džihadista i pripadnika "Islamske države" dolazi sa Kosova da se bori na raznim ratištima, čineći neviđena zvjerstva.

"Ocjenjujemo da demokratski svijet i danas, kao i u protekle gotovo dvije decenije, zatvara oči pred očiglednim narastanjem radikalizma među kosmetskim Albancima, naročito radikalnog islama, koji dobija alarmantne razmjere", navedeno je u saopštenju.

Najveći etnički motivisani sukobi na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodnih snaga izbili su 17. marta 2004. godine, nakon što je policija Unmika pronašla tijela dvojice albanskih dječaka u rijeci Ibar u selu Čabar kod Zubinog Potoka, na sjeveru Kosova. Albanci su za njihovu smrt optužili Srbe i krenuli u odmazdu. Prve žrtve bili su Borivoje Spasojević /53/ i Јana Tučev /36/ iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, koje je ubio snajperista iz albanskog dijela grada.

U neredima koji su uslijedili u naredna dva dana šest gradova i deset sela je etnički očišćeno, uništeno je ili oštećeno 800 kuća, 35 pravoslavnih crkava i manastira, među kojima 18 spomenika kulture. Do temelja su srušeni manastir Devič kod Srbice i konaci manastira Svetih Arhangela kod Prizrena. U Prizrenu su izgorjele i crkve Bogorodice Ljeviške iz 14. vijeka i Svetog Đorđa iz 16. vijeka na čijem je svodu ispisana prijeteća poruka "Smrt Srbima".

Za ovu tragediju nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, njihovom imovinom, crkvama i manastirima odgovarao je veoma mali broj ljudi, a izrečene kazne bile su gotovo simbolične.

 

 

 

 

Izvor i foto: SRNA

nazad na vrh

Servisne informacije

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com